Kinesisk vs japansk

Nå har jeg vært student her i en måned og det går veldig bra! Tenkte å fortelle litt om de andre fagene etter hvert, men først: mandarin. Jeg elsker det! Mandarin er kjempekult og det er skikkelig morsomt når jeg nå faktisk kan lese noen av tegnene og si en del setninger (你好妈?).

Chinese 2

Alle får jo høre at kinesisk er så utrolig vanskelig å lære seg, men jeg synes faktisk ikke det er så ille. Da jeg bodde i Oslo i fjor prøvde jeg meg på japansk, og for å være ærlig synes jeg det var et verre språk å lære. For det første har japansk tre alfabet: Hiragana, katakana og kanji. Kanji er «stjålne» kinesiske tegn. Kinesisk har bare et «alfabet», så det gjør det litt enklere selv om tegnene krever litt fler strøk. Japansk gramatikk er også utrolig vanskelig. Det bøyer verbene i alle mulige retninger, så jeg klarte aldri få dreisen på det. I kinesisk er det nesten ikke noe gramatikk, for de bøyer ikke verbene. Ikke har de «fortid», «nåtid» og «fremtid» heller. Mye enklere!

Det som gjør kinesisk vanskelig er tonene. De aller fleste ordene har en av de fire tonene i seg, så man må huske hvilken tone som er til hvilket ord som igjen er til et tegn. «Mà» og «má» er to forskjellige ord, for eksempel. Så man må jobbe med det og huske hvilket ord som er hva. Men det blir man vant til!

Chinese 1

Uansett hvilket språk man skal lære seg så er det jo krevende arbeid å lære alle regler, ord og setninger, så jeg vil ikke si kinesisk er noe verre bare fordi de har tegn istedenfor bokstaver. Det er vel bare en vanesak etter hvilke språk man ønsker å lære og trives med. For man må jo være motivert å ha viljen til å faktisk jobbe med det. Jeg hadde tysk i tre år på ungdomsskolen og synes det var det kjedeligste i hele verden. Så da lærte jeg heller ingen ting. Kan mer kinesisk nå enn jeg noen gang kunne i tysk.

Jeg kunne også tenkt meg å ta spansk mens jeg er her, så vurderer å gjøre det til neste år når jeg er kommet mer inn i kinesisken. Er veldig glad i å lære nye språk og vil gjerne lære så mange som mulig!

Hvilke språk kan du snakke? Er det noen språk du ønsker å lære?

  • Så interessant å høre om. Skriv gjerne mer om kinesisk om du får tid.
    Selv skulle jeg ønske tysken min var bedre, og at jeg kunne fransk skikkelig… Men det tar så mye tid å lære, og jo eldre man blir jo vanskeligere er det.

  • hi, I randomly visited from sophie’s blog XD Learning mandarin! I missed those moments when I signed up for Mandarin class simply because the laoshi looks like actors in Taiwanese Dramas XD but after three months, I learnt a lot from it and received my certificate. Considering you’re not blogging in English, you must know more than three languages eh? XD