Mat-tips

Wok

Når man flytter for seg selv må man jo også sørge for å skaffe maten sin selv. Og mat, det kan være dyrt. Iallefall når man går på skole og ikke kan jobbe hver dag. Derfor tenkte jeg å notere ned et par tips når det kommer til mat, for å kunne leve sunt og kanskje litt billigere.

– Ha alltid grønnsaker i kjøleskapet

Grønnsaker bør man spise hver dag. Og hvis man har dem i kjøleskapet til en hver tid, er det veldig enkelt å få til en middag ut av det. Vær flink til å kjøpe nye grønnsaker når det blir tomt, så slipper man å måtte kjøpe så mange på en gang.

– Spis mindre kjøtt.

Man er ikke nødt til å spise kjøtt hver eneste dag. Faktisk, så er det ikke bra. Hun jeg bor sammen med spiser ikke kjøtt (hun spiser fisk da), så vi sparer egentlig mange penger på det, siden jeg ikke trenger så mye kjøtt i middagen. En passe stor biff holder gjerne i tre dager for min del.

– Frys ned kjøttrester

Stekt kjøtt kan fint overleve en stund i fryseren. Så har du taco og det er igjen kjøtt, så går det an å legge det i en pose og fryse det ned. Så kan du bruke det på nytt neste gang det er taco til middag. Her har det gått mye i pasta til middag, og da har jeg brukt kjøttdeig som jeg har stekt på forhold og bare varmet den opp litt på pannen. Det går også an å fryse ned kjøttdeig som ikke et stekt.

– Dra innom utenlandske butikker

Butikker med utenlandsk mat har ofte varer som er billigere enn i norske kjedebutikker. Selv har jeg blitt glad i A Food Market her i Oslo (ligger på hjørnet mellom Calmeyersgate 10 og Osterhaugsgate 8), som har mest mat fra Øst-Asia. Der finner jeg billige nudler, ris, pasta, sauser, krydre, osv. En del andre slike butikker kan ha grønnsaker som er billigere enn normalt. Så sjekk ut markedet!

– Spis rester

Ta vare på alt som kan bruker igjen. Kokt ris kan stekes, kokte poteter kan stekes, pasta kan man ha i salat, salat til overs kan bli til ny salat. Unngå å kaste mat.

– Planlegg

Det går fint an å planlegge hva man skal ha til middag. Da kan man handle inn etter hva man trenger, så slipper man å komme hjem med masse unødvendige ting som man egentlig ikke behøver. Ta også storhandel en eller to ganger i uken istedenfor hver dag.

– Benytt deg av tilbud

Matvarebutikker har tilbud hele tiden. Man må bare følge med på dem og benytte seg av dem. Ofte er det slik at èn butikk har tilbud på f.eks grønnsaker og en annen butikk har tilbud på noe annet. Da kan det kanskje lønne seg å få innom de forskjellige butikkene og kjøpe varene billigere.

– Bruk gjenbruksposer

Spar miljøet og penger ved å bruke gjenbruksposer. Handler du ofte og trenger pose hver gang så går det fort noen kroner der også.

 – Bak selv

Brød kan gjerne bakes selv, så slipper man å bruke 20-30kr på et brød. Det samme med boller, rundstykker og baguetter.

Har dere noen flere tips?

English:
Some tips on how to save money on food. Plan your meals, bake yourself, freeze meat, take advantage of offers and more.

  • Det er skikkelig rart å plutselig skulle stå for sine egne middager. Jeg har fremdeles ikke noe kjøkkenutstyr her, så det blir mest ferdiglaget mat, noe det heldigvis er mye av i Japan (og mye billigere enn i Norge!)

    Men jeg gleder meg til jeg får litt mer utstyr så jeg kan bruke kjøkkenet, for jeg liker å lage mat. Utfordringen da blir jo å finne ingrediensene på matbutikken.