Min tur til Kina

Dette blogginnlegget har jeg hatt planer om å skrive lenge, men det har dessverre ikke blitt før nå. For en stund siden fikk jeg en e-post med spørsmål om turen til Kina, så jeg bestemte meg for at nå var det jammen på tide å få lagt ut informasjonen her også. Jeg fikk forresten ikke betalt for å skrive noe i dette innlegget, alt er mine personlige erfaringer og meninger.

I august 2013 dro jeg til Chengdu i Kina for å jobbe frivillig som pandapasser i to uker. Jeg reise gjennom reiseselskapet GoXplore, som er Norges spesialist på å jobbe, arbeide som frivillig og å reise i utlandet. Litt som Kilroy, bare på norsk.

Yi Ran and Me

Beskrivelse av turen?
Jeg dro fra Kristiansund fredag 9. august og landet i Chengdu lørdag 10. august i tre-tiden på ettermiddagen. Der ble jeg hentet av en hyggelig kinesisk jente ved navn Gladys som skulle være min koordinator og kontaktperson gjennom oppholdet. Hun tok meg med til hostellet i Chengdu og ga meg litt informasjon om oppholdet. Resten av lørdag og hele søndag hadde jeg fri til å utforske Chengdu på egenhond, siden resten av gruppa mi ankom Chengdu på søndag.

Mandag fikk jeg møtt resten av gruppa, sju superhyggelige mennesker fra Frankrike, Belgia, Japan, USA, Israel og England. Vi spiste nudler til frokost før vi fikk en guidet tur av koordinatoriene Gladys og Bloggs for å se Tianfu Square og andre kjente områder i byen. Tirsdag morgen tok vi bussen igjennom et fantastisk landskap fra Chengdu til pandaparken som ligger i Ya’an, ca to timer unna. Vi fikk rom på hostellet (jeg delte med Israel), og innså at vi ikke kunne unnslippe kinesiske toaletter lenger, men det var ikke noe problem. Samme dag fikk vi omvisning i pandaparken og vi ble tildelt hvor vi skulle jobbe mens vi var der.

Onsdag begynte vi å jobbe med pandaene. Vi fikk mate dem tre ganger om dagen og rengjøre burene deres. Det ble en del ‘dødtid’ mellom matingene, men det var fint å gå rundt i parken og se på de andre pandaene, ta bilder og spise iskrem. Det var også lunsj innimellom og mange å prate med, så tiden gikk fort. Hver dag er det kinesiskklasser og andre aktiviterer man får være med på. Vi lagde dumplings, origami og kalligrafi. Vi feiret også bursdagen til Gladys en kveld og fikk en liten innføring i kinesisk drikkekultur.

Sichuan Hot Pot

Jeg hadde én hel helg der og hele gruppa mi bestemte oss for å ta fri fra jobben fredag for å dra til Leshan Giant Buddha og Emei Shan (Emei Mountain), en tur som tok hele helgen. Begge plassene var helt fantastiske. Buddhaparken er noe helt spesiell med hundrevis av statuer, før man kommer til den største Buddhaen av alle. Vi tok så bussen videre til Emei Shan og bega oss til å bestige det 3000m høye riket på lørdag. Målet var å komme på toppen og få se soloppgangen over skyene søndag morgen, men på grunn av alt for mange trapper, ei som ble bitt av en villape og ren utmattelse var det bare to av åtte som dro som klarte turen. Det var uansett en veldig opplevelsesrik tur.

Resten av tiden i pandaparken jobbet vi, og besøkte byen Ya’an og en dyrepark på ettermiddagene. Det er også en dal med fine fossefall i nærheten (hvor det henger hundre år gamle kister i toppen av fossen), men dit dro dessverre ikke jeg. Jeg skulle fly tilbake til Norge lørdag kveld, og skulle ta buss tilbake til Chengdu samme dag. Men Japan skulle dra til Chengdu fredag morgen og ha en ekstra dag i storbyen, så jeg bestemte meg spontant for å gjøre det samme. En utrolig tur, et minne for livet. Pandaer, ville aper, Kina og nye venner fra hele verden. Så utrolig verdt det!

Leshan Giant Buddha

Hvor mye betalte jeg og hva var med i prisen?
Selve prisen på programmet, bestemt av GoXplore og deres samarbeidspartnere i Kina, kostet 7900kr da jeg bestilte. Med i prisen er henting på flyplassen, opphold på hostell i Chengdu og pandaparken, transport, veiledning, mat, kontaktperson, attest, internet og praktiske ting. Jeg valgte i tillegg å tilbringe to ekstra netter i Chengdu (en natt i begynnelsen av oppholdet, og en på slutten) for 400kr tilsammen. Flybilletten fra Kristiansund – Chengdu kostet ca 7000kr. Så måtte jeg ha vaksiner; stivkrampe, Hepatitt A + B og rabies. Dette ble ca 3000kr tilsammen. Så måtte jeg ha reiseforsikring og visum.
Jeg hadde et budsjett på ca 20.000kr uten lommepenger og klarte meg med det! Lommepenger trenger man så klart, men det å oppholde seg i Kina er billig! Så turen til Leshan Buddha og Emei Shan kostet ca. 1000kr tilsammen. Noen turer til Ya’an, dyrehagen og opphold i Chengdu brukte jeg kanskje 700kr på tilsammen i lommepenger, det meste gikk til vann. Jeg betalte også for å ha bilder tatt sammen med pandaen, det kostet meg 1500kr, og var definitivt verdt det. Så ja, jeg hadde rundt 6000kr med meg i lommepenger og brukte halvparten. Så hvis man har et budsjett på 30.000kr inkludert lommepenger bør man garantert ha nok etter min erfaring.

Monkeys on Emei Shan

Hvordan var maten?
All maten er så klart kinesisk. Ikke norsk-kinesisk, men skikkelig kinesisk. Maten blir som regel servert på et rundt bord, og bestod av ris og diverse retter med kjøtt og grønnsaker. Så får man en skål hver og spisepinner også er det bare å forsyne seg, alle rundt bordet deler på all maten.
I Chengdu ble vi tatt med rundt på forskjellig resturanter så vi fikk prøve litt av hvert. På pandabasen fikk vi frokost, lunsj og middag hver dag. Maten var veldig god, men det var lite variasjon så man kan bli lei av å spise det samme hver dag. Derfor hadde jeg med meg litt tørrmat fra Norge som jeg kunne ha på rommet, og de gangene vi dro til Ya’an dro vi og spiste andre plasser, en gang på en nudelresturant og en gang på en slags kinesisk McDonalds. Det er en liten kiosk på hostellet, og en stor matbutikk i Ya’an.

Panda

Kan man dra til andre plasser i Kina før/etter turen?
Så klart! Jeg vurderte å tilbringe noen dager i Beijing etter jeg var i pandaparken, og da jeg nevnte dette for de hos GoXplore var de veldig hjelpsomme med å foreslå turistattraksjoner i området og nettsider hvor man kan blant annet bestille dagsturer til Den kinesiske mur. Jeg endte opp med å ikke dra til Beijing, men det er fullt mulig å planlegge turer til andre plasser i Kina i tillegg til å jobbe frivillig. De fleste av de jeg ble kjent med hadde vært i Beijing eller Shanghai først, og noen skulle til Xi’an og Tibet etterpå. Bare fantasien setter grenser!

With my Chinese friends

Hvordan er kinesere?
De fleste er veldig hyggelige og hjelpsomme! Kommer ikke på noen situasjoner hvor noen ikke var det. Men de stirrer og peker mye, for det kommer ikke så mange utlendinger til området jeg besøkte. Så de roper ofte lǎowài,  lǎowài (utlending, utlending) etter utlendinger på gata og stirrer. Men det er bare fordi de er nysgjerrige. Kinesere er også veldig direkte, og kan gjerne komme opp til deg hvis de ønsker å vise deg veien eller noe. Det kan være litt ubehagelig, men er ikke farlig.
De fleste snakker forresten lite engelsk, så er lurt om man kan noen ord kinesisk.

Ya'an

Hvordan er GoXplore å reise med?
Jeg synes de er et kjempebra reiseselskap og kommer definitivt til å reise med dem igjen. De har orden i sysakene, er veldig hjelpsomme og svarte på alt jeg spurte om. Når du har besilt turen må du betale depositum, også får du all informasjonene du trenger, skjemaene som må fylles ut og alt annet. Jeg var ganske nervøs når jeg reiste på hvordan det kom til å bli, hvem som skulle ta imot meg på flyplassen og sånne ting. Men alt falt på plass og det ble en fantastisk opplevelse som jeg ikke ville vært foruten. Vil anbefale GoXplore om du liker å dra på litt annerledes opplevelser enn bare en vanlig sydentur. Ja, det er dyrt og ja, mange av landene er veldig eksotiske, men jeg har fått venner for livet og sitter igjen med veldig mye for det!

Chengdu

Andre tips til turen?
Er du student, ta med studentkort. Man får ganske bra studentrabatter på turistattrasjoner i Kina, selv når man er utlending! Jeg har dog bare vært i Sichuan-provinsen, så jeg vet ikke hvordan dette fungerer i resten av landet, men de plassene jeg besøkte fikk man ofte 100RMB (ca 100kr) i rabatt.

Kjøp myggspray. Og bruk den. Hver dag! Første dagen jeg var i Chengdu gikk jeg tur lands elva og endte opp med gigantiske myggstikk. I tillegg tåler jeg ikke myggstikk, så det var ikke særlig smart. Husk også allergitabletter.

Ta med litt mat fra Norge.

Travel Friends

Det var alt jeg hadde, spør gjerne i kommentarfeltet eller send meg en e-post på mariesu92@gmail.com dersom noen har spørsmål. 🙂

Fler bilder finnes her https://www.flickr.com/photos/mariiesu/sets/72157635272456703/ og her er en video fra oppholdet:

Sichuan, China – August 2013 from Marie Slettan Ulvund on Vimeo.

English:
An informational guide to my Norwegian readers about my volunteering trip to China. If you have any questions in English regarding the trip you are more than welcome to contact me!

  • Åh du er heldig. Kina har alltid vært ett land jeg kunne tenke meg å besøke 🙂 Dette høres ut som en fin opplevelse.

  • Spilte det ingen rolle om hvem som tok bildet av deg og Pandaen, eller var det en ansatt som hadde som jobb å ta bildet?

    • Marie

      Man får et minutt til å ta bilder. Jeg gjorde dette sammen med ei jeg reiste med, så jeg ga mitt kamera til ei som jobbet der også tok venninna mi bilder med sitt kamera. Så er samme hjem som gjør det tror jeg, men man har ca et minutt til å ta bilder. De som jobber der er ikke så veldig gode fotografer, men bildene ble ikke så ille 🙂

  • Fantastisk! Vil tro du hadde en fantastisk opplevelse, og fikk minner for livet. 🙂 Husker at jeg også betalte 1000 NOK for å ta bilder med pandaen. Insanely dyrt, men absolutt verdt det for å kunne holde en baby-panda på fanget. 😉 Hadde kjempelyst å se Leshan Giant Buddha når jeg var i Chengdu, men hadde ikke tid..

  • For en DRØM å jobbe så tett på pandaene!! Jeg har selv vært i Kina noen ganger, men har aldri vært i Chengdu (og kun sett triste pandaer i dyreparker).. Må få dratt til Chengdu en gang 🙂