Våre ugjerninger skader andre!

Nok en gang har et fantastisk biologisk vesen blitt skylt opp på land langs den norske kysten. Et med-vesen som har lidd en smertefull død på grunn av menneskenes ugjerninger og dumskap. Hvor mange flere må lide før vi tar til vettet og forbyr bruk av plast?

I februar i år ble en syk gåsenebbhval funnet på Sotra. Hvalen var så syk at den ble avlivet på stedet. Obduksjonen kom som en overraskelse på mange, for den viste nemlig at hvalen hadde 30 plastposer i magesekken, som hadde ført til at hvalen ikke tok opp næring, og alt tydet på at den hadde sultet i hjel og hadde det vondt som følger av dette. Hvor trist er det ikke at den første gåsenebbhvalen som er registrert i Norge er så dødssyk som følge av menneskenes dumskap?

I går skjedde det igjen. En nebbhval ble funnet død ved Varholmen i Herøy kommune på Sunnmøre. Allerede før obduksjonen var forskere spent på om også denne hvalen som til å ha plast i magen. Det hadde den. Hvalen led av forstoppelse påført av oppsamlet plast i tarmen, og klarte ikke fordøye mat ordentlig.

Videre kan man jo også nevne at en torsk ble funnet avmagret i Meløy kommune i Nordland med en hel brusflaske i magen, den mest forurensende øya i verden er en ubebodd øy sør i Stillehavet hvor over 37.7 millioner biter med plast ligger strødd, og dyr setter seg fast i forskjellige plastprodukter ute i naturen. Listen er nok lenge enn vi er klar over.

Funnet av den første hvalen vekket sinne og avsky hos mange. Folk synes synd på hvalen og synes det er for ille at havene flyter over av plast. Men hva blir egentlig gjort med problemet?

I Storbritannia innførte de mellom 2015 og 2016 en 5p (ca. 50 øre) plastposeavgift, som har ført til at britene bruker over 6 milliarder plastposer mindre i året enn før. I Indias hovedstad New Delhi har de forbudt disponibel plastikk som plastposer, engangsbestikk og engangskopper for å få bukt med forsøplingsproblemet. Og i San Fransisco i California i USA har de forbudt bruk og distribusjon av plastflasker, for de mener at kun resirkulering ikke holder mål. Tall gjengitt hos The Water Project viser at over 80% av alle engangsplastflasker i USA ikke blir resirkulert, men havner på landfyllinger.

Også i Norge har vi et økende plast-problem. I følge panteselskapet Infinitum satte nordmenn panterekord da de pantet 85% av alle flasker i 2016, men nyere tall viser at hun 10% av pantede flasker blir til nye drikkeflasker. Resten brennes fordi det nå er billigere å produsere nye fordi oljeprisen er så lav. Greit nok, flaskene havner kanskje ikke på havbunnen, men det å brenne flasker kan føre til giftige utslipp, og det å produsere nye flasker fører til unødvendig forbruk av fossilt brensel. Det har gjentatte ganger vært foreslått å øke prisen på pant for å få flere til på pante flaskene sine, men en økning har ikke blitt foretatt enda.

Samtidig driver Hansa Borg og andre bryggerier og bytter ut innpakningene sine fra papp til plast. En poseavgift har blitt nedstemt. Frukt og grønnsaker er og forblir pakket inn i unødvendig plast i butikkene. Og igjen svømmer hvalene rundt med plast i tarmene, og fisken som havner på fatene våre er fulle av mikroplast.

Den eneste løsningen for å virkelig ta tak i dette problemet er å kraftig reduserre bruken av plast, kanskje til og med forby det. Vi må alle innese at vi har et ansvar overfor miljøet, og innstille oss deretter. Bytt innpakninger tilbake til papp, slutt og pakke inn frukt som ikke trenger det (altså, banan er allerede pakket inn i skallet sitt??) og forby engangsplast.

– Ja,men en endring må jo skje fra politikerene sin side, kommer nok mange til å mene. Nei, det må ikke det. Det er mange grep man kan ta i hverdagen for å bruke mindre plast, som å ha med seg handlepose, kjøpe grønnsaker UTEN plast, og ha med seg gjenbruksflaske- og kaffekopp. Oppbevar mat i ekser istedenfor plastposer, og kjøp klær som ikke inneholder mikroplast. Mindre forbruk av plast-produkter kan føre til mindre etterspørsel av plast, som igjen kan føre til en endring.

Små endringer i hverdagen til mange nordmenn kommer nok ikke til å hjelpe de hvalene som allerede lider på grunn av menneskers dumdristig bruk av plast, men det kan være med på å redde fremtidige generasjoner.

Kilder:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/dyrene/syk-sotra-hval-hadde-30-plastposer-i-magen/a/23913888/

https://www.nrk.no/mr/fant-plast-i-tarmene-pa-dod-hval-1.13600539

https://www.nrk.no/norge/kun-10-prosent-av-flaskene-du-panter-blir-til-nye-flasker-1.13521764

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norge-setter-ny-pante-rekord/a/23694785/

http://www.smp.no/nyheter/2017/07/05/Bryggerier-f%C3%A5r-kritikk-for-%C3%A5-pakke-inn-%C3%B8l-med-plast-14978682.ece

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/five-pence-charge-has-saved-six-billion-plastic-bags-7162041.html

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/india-delhi-bans-disposable-plastic-single-use-a7545541.html

https://thewaterproject.org/bottled-water/bottled_water_wasteful

https://www.livescience.com/59110-remote-henderson-island-most-polluted.html