What the Health?

Jeg har begynt å føle at andre bloggere leser tankene mine, for hver gang jeg planlegger å publisere et innlegg, så er det noen som kommer meg i forkjøpet, og plutselig ser det ut som jeg bare driver og kopierer andre hele tiden. Fineste Caroline la ut et innlegg tidligere i dag om hennes tanker rundt veganisme og dokumentaren What the Health, og jeg tenkte også å dele mitt synspunkt rundt saken.

Jeg så dokumentaren i forrige uke. Det tok meg faktisk tre dager å se den på grunn av at jeg ikke har hatt så mye ekstra tid til Netflix. Men på den måten fikk jeg fordøyd materialet ordentlig. What the Health handler om hvordan kjøtt og andre animalske produkter kan bidra til kreft, hjerte- og karsykdommer, slag og mer. Personlig synes jeg det begynner å bli veldig mange dokumentarer om samme tema nå, som alle skal vise deg hvilken diett som er best for deg. Og sannheten er at jeg egentlig ikke vet hva jeg skal tro lenger. Noen påstår at kjøtt er livsviktig for oss, andre sier at kjøtt er farlig. Noen sier at sukker er verstingen, andre sier at sukker ikke er så ille. Er det rart folk er forvirra og at vi opplever en eksplosjon av forskjellige dietter?

Det jeg synes ga mest mening i dokumentaren er at det å spise plantebasert er sunt. Såpass tror jeg vi alle er enig om fra før. Jeg tror også det at å spise for mye kjøtt kan være skadelig. Har du hørt om Kinastudien? Kinastudien er den største undersøkelsen av enkeltmenneskers diett som noen sinne har vært gjort. Kinesere levde hovedsakelig på ris og grønnsaker med små innslag av kjøtt før meieriprodukter og junk food ble innført på midten av forrige århundre. Siden da har tallene på mennesker som har dødd av blant annet kreft og hjertesykdom gått kraftig opp. Antallet personer med diabetes har også steget. Jeg tror definitivt at det kan påvises en link mellom animalske produkter og sykdommer, men til hvilken grad? Hvor mye er for mye, og hvor mye er skadelig for oss?

Selv om sykdom er en viktig grunn til å føre et sunt kosthold, er det ikke derfor jeg det siste året har redusert mitt inntak av kjøtt. Jeg har hørt noen veganere rangere grunnene «helse», «miljø», og «for dyrene» i rekkefølge etter hva som er viktigst for de som veganere. Dersom jeg skal rangere disse blir min rekkefølge: 1. miljø, 2. for dyrene, 3. helse. Det jeg synes er verst med kjøttindustrien er hvor mye den faktisk skader planeten vår. Store deler av regnskogen blir kuttet ned for å gjøre plass til flere dyr og mer dyrefôr. Nesten halvparten av alt vann i USA går med til å produsere fôr til dyr som skal slaktes. For å produsere én 450g (1 pound) biff går det med over 9000 liter vann, mens det til 450g hvete bare går med rundt 95 liter vann. Tenk hvor mye vann som går med til å produsere kjøtt hver eneste dag! Hadde vi gitt soyaen og kornet som vi gir til dyrene til mennesker isteden så hadde vi hatt nok mat til å mate alle.

Jeg føler det er én til å drepe et dyr selv. Og gå inn i skogen og jakte, for så å ta med deg dyret hjem. Å ha høner gående hjemme i hagen som legger egg basert på en naturlig syklus, også kanskje slakte og tilbrede høna etter hvert. Men hvorfor skal andre drepe dyr for oss? Jeg kjenner folk som ikke tåler synet av bein i kjøttet deres, de må spise kjøtt uten bein. Da kan man jo spørre seg hvorfor de spiser det? Også det å sperre dyr inne i trange fjøs og bur, hvor de står pal i sin egen avføring til de er klare for slakt… det er ikke greit! What the Health påpeker at bakterier i kjøtt vi spiser ofte stammer fra at nettopp dyrenes avføring havner i kjøttet. For å unngå disse bakteriene blir dyrene matet med antibiotika. Det er ikke rart vi har et problem med antibiotikaresisterende bakterier når vi får i oss haugevis med antibiotika gjennom kjøtt hvert år.

I tillegg lurer jeg på hvem som har bestemt hvilke dyr det er greit å spise, og hvilke man bare skal kose med.

Jeg var alltid hun som aldri skulle bli vegetarianer, men det siste året har jeg vurdert det mer og mer. Jeg spiser fortsatt kjøtt, og spesielt nå som jeg bor hjemme på ubestemt tid så spiser jeg det jeg får servert. Men den siste måneden før jeg flyttet hjem fra Edinburgh spiste jeg nesten ikke kjøtt. Jeg har sluttet å spise egg. Og jeg ser mer og mer sammenhengen av å leve etisk og miljøvennlig og det å konsumere mindre kjøtt.

Hva er dine tanker om dette temaet? Har du sett What the Health?